KARÁCSONYI MISSZIÓ KÁRPÁTALJÁN
Időpont(ok):
2016. december 17. (szombat)

Úti cél: Kárpátalja
Út jellege: Természet, Segítünk is
Ár: 9.900 Ft. Az út hasznát az eszenyi rászorulók részére adjuk át.
Útvonal: 1
Felszállási helyek: Budapest, Székesfehérvár
Családi kedvezmény (min. 3 családtag): -5 %

Ungvár: Kárpátalja fővárosának a monarchia hangulatát őrző belvárosában kiváló helyi honismereti vezető előadását élvezhetjük, majd európai színvonalú üzletekben vásárolhatunk. Kárpátalján zavarba ejtően olcsó minden… Hazafelé a színmagyar Eszenybe látogatunk, ahol hagyományőrző műsort ad elő számunkra a 16 éves Ritmus táncegyüttes (belépő: fakultatív). Az együttes művészeti vezetője a Magyar Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett Szabó Tibor. Többfogásos étkezéssel és házi vodkával várnak minket. Az útra adománygyűjtést hirdetünk. Az élelmiszeradományt helyben, közösen lesz célszerű megvennünk (sokkal olcsóbban, mint itthon). A felajánlások a faluban az arra legrászorultabbakhoz az eszenyi falu-Karácsony alkalmával kerülnek átadásra.
 
 

03:45 Székesfehérvár – Autóbusz állomás (a Budai út vége felőli oldalon lévő parkolóból)
05:00 Budapest – Déli pályaudvar (Hotel Mercure mögött és a CBA áruház előtti parkolóból)
05:30 Hősök tere – Műcsarnok elől
Vagy az útvonal mentén bárhol. Útvonal: M3, Záhony
Úti okmányok:
Az utazáshoz érvényes útlevél szükséges.
Idegenvezető:
Bíró András, a Duna TV Hazajáró sorozatát is kalauzoló népszerű vezetőnk.

Fakultatív program
Az eszenyi vacsora háromfogásos lesz: borscs leves, hajdina kása vagy kézzel szaggatott galuska hússal, palacsinta többféle töltelékkel + ásványvíz. Házi vodkával várnak minket.
A vacsora ára: 2500 Ft.
A műsort Eszenyben fakultatív pénzadománnyal honoráljuk, ezt forintban is lehet a kalapba tenni. 
Pénzváltás
Pénzt helyben, a határ után fogunk váltani, és a maradékot hazafelé vissza lehet majd váltani.
Adomány:
Az útra adománygyűjtést hirdetünk! Az adományokat a Déli Pályaudvarhoz, a buszindulás alkalmával kérjük elhozni, vagy az irodánkban lehet leadni előzőleg: Székesfehérvár, Pozsonyi út 23. Helyben féláron lehet élelmiszert vásárolni, tehát a tervezett élelmiszer adományt (erre van a legnagyobb szükség) inkább Kárpátalján célszerű megvenni. 
A felajánlások a faluban az arra legrászorultabbakhoz, illetve az iskola és az óvoda részére kerülnek átadásra, az eszenyi falu-Karácsony alkalmával. A helyi önkormányzat a helyi intézményvezetőkkel közösen állítja össze a rászorulók listáját és osztja szét az adományokat. Van olyan család is, ahonnan az  édesapa a háborúban van, és mivel fizetést nem folyósítanak neki, így szinte teljes nincstelenségben élnek.

Tartós élelmiszerre, és a mindennapi élet háztartási cikkeire van szükség leginkább, a megélhetési problémák miatt. Ezen kívül mindenre szüksége van az ottani embereknek is, ami pénzbe kerül és a mindennapi élet része - egy nagy faluba megyünk, ahol helye van a jó minőségű játékokon, divatos és újszerű állapotú ruhákon, minőségi (szépirodalom), jó állapotú könyveken keresztül mindennek. Magyar nyelvű mesekönyvek nehezen érhetők el Kárpátalján. Régi magazinok,  képes hetilapok is örömet szereznek, akár a bulvár is, Nők Lapja, bármi, ami magyar. Ha valaki a rászoruló gyerekeknek összeállít karácsonyi csomagot cipősdobozba, az is nemes gesztus volna.
Elérhetőségeink:

Bíró András:
Email:
karpatutazo@gmail.com
Telefon: +380 66 55 30 445, +380 97 040 28 48