Túra a Fekete-Tisza forrásához
Kárpátalja talán egyik legkeresettebb látványossága a Fekete-Tisza forrása. 
A legmagyarabb folyónak nevezett Tisza két ágból ered. A Fagyalos hegységben a Fekete-, míg a Csornahora-hegységben a Fehér ág veszi kezdetét. 
Mivel a Fekete-Tisza a hosszabb, ezért már a kezdetektől, vagyis az 1880-as évek végétől ezt a forrást kezelik kiemeltebben, ezt látogatják a mai napig többen. 

 

 
A legtöbben bérelt GAZ 66-os teherautókkal keresik fel a forrást. Az autókat nap közben is gyakran találjuk Kőrösmező központjában, de mindenképpen érdemesebb előre tervezni és megrendelni az autót egy ilyen utazáshoz. 
Kőrösmező központjától 22,5 km-re található a forrás. Érdemes megállni Fekete-Tisza falu határában a neisz palás medernél. Csodaszép zúgók tarkítják a medret ezen a szakaszon. 
Nem sokkal később zárt kapu várja az utazót. Mivel a helyi erdészet területéhez értünk, ezért csak be kell jelentkeznünk és már mehetünk is tovább. Innen még 17 km a forrás. 
Aki gyalog szeretné megtenni ezt a szakaszt az arra készüljön, hogy szárazabb nyár során is nagy valószínűséggel több helyen sáros szakaszokkal találkozik. Mivel erdészeti területen haladunk, ezért a teherautók helyenként mély keréknyomot és sarat hagynak maguk után. 

A Tisza völgye itt az utóbbi években változó szépségűvé változott. Sajnos helyenként tarvágások csúfítják a hegyoldalt, de az út nagy része mégis káprázatosan szép. 
A forrás felé haladva egyre keskenyebb a folyó medre. 
Mindössze 4 km-rel a forrás előtt az út elhagyja a folyó medrét és felfelé emelkedik. A táblák itt 1100 méteres tengerszintet mutatnak, mi pedig 1245 méterre igyekszünk. Ezen a szakaszon olyan részre érünk, ahol még az első világháborút megelőzően magyar honvédek macskakővel rakták ki az utat. Ennek a nyomai helyenként még jól kivehetők. 
700 méterrel a forrás alatt már táblák jelzik, a forrás irányát. Helyenként a fákra festett megkopott fehér négyszögben a kék pötty forrásjelzéssel találkozunk. Innen az ösvény már olyan jól kitaposott, hogy jelzések nélkül is könnyedén megtaláljuk a Fekete-Tisza forrását. 

Elérhetőségeink:

Bíró András:
Email:
karpatutazo@gmail.com
Telefon: +380 66 55 30 445, +380 97 040 28 48