Túrák a Gorgánok és a Borzsa-havasok hegyei között - Szinevér, Sipot. Verecke

Időtartam:
5 nap, 4 éjIdőtartam: 5 nap, 4 éj

Időpont:  Megrendelhető túrák
Ár: 48 000 Ft/fő
Az ár tartalmazza: szállást bőséges félpanziós ellátással, utazást, szervezést, honismereti- és túravezetést, teljes belépődíj-költséget múzeumokba, természetvédelmi területekre stb.
Indulás: 2017. 07.12 7:00 Budapest-Déli pu., Hősök tere

Hazaérezés: 2017. 07. 16 – Budapestre várhatóan 21:00 – 22:00 között
Útvonal: M3. Menet közben megegyezés szerint bárhol lehet csatlakozni
Közepes nehézségű túrák
Az utazást a Hazajáró műsoraiból is ismert Bíró András szervezi és vezeti. 
Egy olyan utazást kínálok Önöknek, melyben Kárpátalja 3 hegyvonulatával ismerkedünk meg. A Gorgánok hegyeivel, a Borzsa-havasokkal és a Vereckét is őrző Keleti-Beszkidekkel. Az első kettőben túrákat is teszünk a Fekete-bércre és az Asztag csúcsára. Megismerkedünk az itt élő bojkó ruszinok kultúrájával, életével, történelmével és ételeivel is.
Magyar történelmünk egy-két fontos helyszínét is érintjük. Felkeressük az első győztes kuruc csata helyszínét Tiszaújlakon, honfoglaló őseinkre emlékezünk Vereckén, hazájuk határait védő honvédek emléke előtt tisztelgünk egy felsőgerebeni Árpád-vonal bunkernél, melybe 50 méteres mélységbe megyünk le és 800 méteres távot járhatunk be, valamint Rákócziak életébe is bepillantunk a munkácsi váron keresztül.
 
1. nap - Beregvidéktől a Talabor völgyéig

Érkezés Beregszászra a kora délutáni órákban, pénzváltás majd indulunk Alsókalocsára. 
Út közben a tiszaújlaki Turul emlékműnél tartjuk első megállónkat, majd a huszti vár romjai közé látogatunk. Elhagyva a Máramarosi-medencét a Gorgánok hegyei közé igyekszünk. Pihenőt tartunk a kárpátaljai kosárfonók fővárosában, Izán is, ahol megcsodálhatjuk a kosárfonó mesterek kézügyességét és vásárolhatunk is kész termékeikből.
Gyönyörködünk a Szinevéri-hágó csodálatos panorámájában, majd Alsókalocsára érve elfoglaljuk szálláshelyünket

2. nap - Túra a Fekete-bércre

Kb. 19 - 20 km,
Várható időtartam: 7-8 óra
Kb. 1100 méter szintemelkedés és szintcsökkenés
Indulás a reggeli órákban a hotelből Alsószinevérre. Gyalogtúránk innen indul. Kb. 9 km folyamatos, de nem túl megerőltető emelkedés után érünk fel a Pisokonja nevezetű hegygerincre. Innen csodálatos kilátás nyílik Alsó - és Felsőkalocsára, és az ezeket övező Kalocsa-bércre, a Krasznára, a Sztrimbára. 
További 5 km-en kisebb emelkedőkkel és lejtőkkel jutunk el a környék egyik legmagasabb csúcsára, az 1709 méteres Fekete-bércre. Itt, a mai napig jól kivehetők az Árpád-vonal védelmi rendszerének lövészárkai, tüzelőállásai. 
Pihenőnk után a Barvinok nevezetű hegygerincen ereszkedünk le Alsókalocsa központjába.
Visszatérés szálláshelyünkre! 

3. nap - Alsókalocsa ruszin világa - túra a Szinevéri-tóhegyre

Kissé pihentetőbb, de rengeteg élménnyel szolgáló nap vár ránk!
Alsókalocsa a maga nemében rendkívüli település. Kárpátalja 4 leglátogatottabb települése közé tartozik! A bojkó ruszinok által lakott településen összesen 10 múzeum és 20 köztéri szobor található. Ezek közül felkeressük a falu egykori fatemplomát, mely ma helytörténeti múzeumként üzemel. A  „Régi falu” szabadtéri falumúzeumot, ahol kizárólag egykori alsókalocsai házakat, iskolát, asztalosműhelyt, korabeli szaunát, keskenynyomtávú vasúti mozdonyt és szerelvényeket stb látogathatunk meg. Innen átutazunk egy Árpád-vonal bunkermúzeumba, ahol a II. világháborúban használt eszközökkel és fegyverekkel ismerkedünk, valamint a védelmi rendszerrel.

A csoporttal való megegyezés szerint ebédelési lehetőségünk van egykori cseh csendőrlaktanyából átalakított étteremben. Ruszin ételkülönlegességek között válogathatunk. Kétfogásos ebéd várható költsége 1500 Ft.
Továbbutazva Alsószinevéren mintegy 10 bunkerből álló körlet szépen karbantartott rendszerében tehetünk rövid sétát, majd a Szinevéri Nemzeti Park leglátogatottabb természeti kincséhez érkezünk, a Szinevéri-tóhoz. A tó 989 méterrel a tenger szintje fölött található 1500-1600 hegyek között. A Szinevéri-tótól mindössze 4 km-es túrára készülünk kb. 1400 méteres szintmagasságra érkezünk, a Tóhegyre. A Tóhegy oldalából gyönyörű kilátásunk nyílik a tóra és a Gorgánok és a Borzsa-havas hegyeire is. 
Visszatérünk a szállásra!

4. nap - Sipot vízesés és az Asztag csúcsa

Kb. 19-20 km.
Várható időtartam 7-8 óra
Reggeli után búcsút veszünk eddigi szálláshelyünktől. 
Ennek a napnak a különlegességei közül kiemelném a Sipot-vízesést, melyet Kárpátalja legszebb vízeséseként tartanak számon. Másik érdekesség pedig, hogy túránk során felkeressük a Borzsa-havas legmagasabb csúcsát, az Asztagot. 
A vízesés felkeresése után egy 1650 méter hosszú felvonó segítségével jutunk fel a Gemba nevezetű hegy oldalába. A csúcsra, illetve a további gerinctúrára már természetesen gyalog megyünk. Az Asztag csúcsát 1658 méteres tengerszint fölötti magasságban érjük el
Visszatérünk a vízeséshez, majd 15 km buszozás után elfoglaljuk a szálláshelyünket ***hotelben.

5. nap - Honfoglalástól Rákócziig

Verecke felé vesszük utunkat. A Keleti-Beszkidekben a magyar nemzet zarándokhelyévé vált emlékművénél hajtunk fejet és emlékezünk a közös múltra. Hazaúton a régi országútra térve felkeressük Felsőgereben nevezetű ruszin falucskát, ahol egy monumentális Árpád-vonal bunkerben teszünk látogatást. 50 méteres mélységig ereszkedünk le a bunker gyomrába és mintegy 800 méteres sétát tehetünk e falak között. 
Munkácsra érve Zrínyi Ilona, Thököly és Rákóczi emléke elevenedhet meg előttünk a vár falai között. 
Utazásunk végén vásárlási lehetőségre is lesz alkalom Beregszászon a Barva nevezetű bevásárlóközpontban. 
Asztély – Beregsurány határátkelő. 
Hazautazás

Elérhetőségeink:

Bíró András:
Email:
karpatutazo@gmail.com
Telefon: +380 66 55 30 445, +380 97 040 28 48