VADREGÉNYES KÁRPÁTALJA „Összeforr mi szétszakadt” 2017. augusztus 10-13. (4 nap, 3 éj)
Ár: 49.000 Ft

Tartalmazza: 3 éj szállás, gazdag félpanzió, tájjelegű ruszin ételcsodákkal is, terepjáró-teherautós túra, honismereti vezetés, utazás, ruszin népzenei est

Szállás: gyönyörű, rönkfa bútoros magyar tulajdonú panzióban az Uzsoki-hágó környéki hegyek közötti varázslatosan szép völgyben megbújó ruszin faluban, Viharosban

Honismereti vezető: a Duna TV Hazajáró sorozatának stábját a kárpátaljai utakon kalauzoló Bíró András Nagyberegről
1.nap

Indulás 6 órakor Budapestről. Kisszelmenc-Nagyszelmenc: a kettévágott magyar falu a szlovák-ukrán határon. A II. világháború végén megrajzolt szovjet-csehszlovák határ vágta ketté a falut egyik napról a másikra, két ház között. 2007 óta legalább már gyalogos határátkelő működik itt, ennek megfelelően az ukrán oldalon kirakodóvásár várja az átjárókat. A határ két oldalán félbevágott székelykapukat látunk. Az egyiken olvasható vers egy sora lett utunk névadója. A Nevickei-várról fenséges panoráma tárul elénk az Ung völgyére és a környező hegyekre. Viharosban a bőséges vacsora garantáltan különleges gasztronómiai élményt nyújt majd. (Amennyiben a határátlépés elhúzódik, a szelmenci kitérő kimarad.)

2. nap

Reggel az ezeréves határra, az Uzsoki-hágóhoz megyünk, ahol 1914-ben súlyos harcokat vívtak az osztrák-magyar csapatok a történelmi Magyarország területére betörni akaró oroszokkal. Megkoszorúzzuk az elesett magyar katonáknak emléket állító első világháborús emlékművet, majd ellátogatunk egy különleges ruszin fatemplomhoz, Csontosra. A közelben van az Uzsoki Nemzeti Park. Ennek területén belül, gyönyörű erdei környezetben az Árpád-vonal bunkereinek sétaösvényét találjuk. Visszatérünk Viharosba, ahol finom szabadtéri bográcsossal várnak minket. Az 1940-ben a Keleti-Kárpátokban kiépített bunkerrendszert hatalmas vérveszteség árán sem tudta áttörni a szovjet hadsereg (megkerülték végül).  Visszatérünk Viharosba, ahol finom szabadtéri bográcsossal várnak minket. Kalandos terepjáró-teherautós kiránduláson veszünk részt. A Kraszija-síközpont tetejéig megyünk árkon-bokron keresztül, ahonnan varázslatos kilátás nyílik az ezeréves magyar határra, a Kápátok külső gerincére.

3. nap

Egész napos pihenés, gombászás, túrázás, fürdőzés, szaunázás, bográcsozás, grillezés a meseszép Viharosban és környékén. Panziónkban van medence és szauna is, a patakparton pedig orosz szauna vár bennünket a grillterasz mellett, ahol a szakácsok az ebédünket készítik és szervírozzák. Ha pár métert lejjebb sétálunk, akkor a felfrissülésnek egy egészen különleges módját választhatjuk – ahogy a ruszinok szeretik: a hucul népi fürdőkben pihenhetünk. Ezekről azt érdemes tudni, hogy már az 1600-as évektől fogva öntik a ruszinok a hideg ásványvizet 1000 literes favályúkba, és dobálnak bele felforrósított köveket, a víz tetejére pedig különféle gyógynövényeket, majd tüzet gyújtanak alatta. A vizet 40-45 °C-ra melegítik. A forró fürdő után a jéghideg forrásvízbe szokás belemártózni, no meg jéghideg sört fogyasztani, melyet helyben megvásárolhatunk. A módszer javítja az izomzat és az idegrendszer működését, és azonnali fitt közérzetet eredményez. Fizetendő: ruszin fürdő 2000 Ft/4 óra, ebéd 2000 Ft. A szaunák és a medence használat díjtalan.

VAGY min. 12 fő jelentkező esetén: kirándulás Munkácsra, ahol Kárpátalja legszebb belvárosát tekintjük meg, sok-sok magyar emlékkel. A munkácsi vár csodálatos épségben vár ránk, bent színvonalas kiállítással Zrínyi Ilona hős harcáról és a Rákócziak koráról. A Latorca völgyében, Beregszentmiklóson meglátogatjuk azt a várkastélyt, amely ma művészek telepéül szolgál, belül érdekes kiállítással és történelmi emlékekkel. Ebben a romantikus kastélyban randevúzott gyakorta Zrínyi Ilona és 2. férje, Thököly Imre is, és itt töltötte Lengyelországba való távozása előtt az utolsó éjszakáját II. Rákóczi Ferenc. Kicsi túrával jutunk a Szerednyei-várromhoz, amely Dobó István vára volt. A Kendereske-tetőt 1 km-es kaptató árán érjük el. A panoráma ismerős lehet, és gyorsan rá is jövünk, honnan. Ha ránézünk a 2013-ban feketemárványból készült gravírmunkára, amely a Feszty-körképet ábrázolja, ide is képzelhetjük a nagy festőt, amint elkészíti a monumentális alkotás vázlatát. A fakultatív program ára belépőkkel: 6000 Ft/fő.

Este ruszin viselet-, tánc-, és népdal bemutató vár bennünket a szálláshelyünkön.

4. nap

A szépséges Ungváron a várat, a benne berendezett érdekes múzeumot, és a mellette lévő gazdag skanzent látogatjuk meg. A hangulatos Ung parti kávézók, éttermek és a magyarországi árakhoz viszonyítva szolid árfekvésű belvárosi üzletek meglátogatására szabadidő áll rendelkezésünkre. Vásárlási lehetőség a határ előtt is lesz, élelmiszert vagy épp híres ukrán csokoládé különlegességeket itt vásárolhatunk. Késő este érünk haza, várhatóan este 10 óra után (a határátlépéstől függ).

 

Elérhetőségeink:

Bíró András:
Email:
karpatutazo@gmail.com
Telefon: +380 66 55 30 445, +380 97 040 28 48